söndag 8 juli 2012

Ogräs och misär på lotten

Förhoppningsvis går 2012 som det sämsta året på odlingslotten, sämre än så här får det aldrig bli för då får jag nog. Inte nog med att det odlingsmässigt var en usel start på säsongen, några understimulerade ynglingar (förmodar jag) valde att elda upp en bil på just denna lott och både staket och låda full med redskap gick åt pipsvängen.


Allt i lådan var ett enda stort ihopsmält plastsjok, det är mycket plast i två vattenslangar och en slangvagn. Dessutom förstördes ett stånd rabarber och smultronlandet. Nu har det vuxit upp mycket av humlen i stakethålet, men tidigare så kändes det inte kul att ställa ut trädgårdsmöbeln med ett stort håll i staket pga risk för stöld och skadegörelse (på förekommen anledning), men nu är det inte riktigt lika lätt att bara gå in på lotten längre, så nu kanske jag tar med den ut i alla fall.

Om man ser till misären som råder just nu är det förstås ogräset och grönskan runt landen som är det mest påfallande bekymret. Odlingsmässigt så verkar det svårt att få igång frilandsgurkor i år, endast två av de plantor jag satte ut (var väl en sju-åtta) har klarat sig. Men troligtvis har en gurkplanta som jag stödsådde kommit upp från frö. Så kanske blir det tre gurkplantor.


Värst av allt är nog ändå sockerärtorna som ifs totalt fallerade även förra året, men som gick så fint 2010, uslare stackare får man leta efter. Häromdagen byggde jag ett fint och eventuellt för klent växtstöd till alla baljväxter, dagen därpå läste jag lite mer noggrant på påsarna och det visade sig vara lågväxande sorter så växtstödet är pinsamt högt.

Squash ser det ut att bli mycket av dock, förvisso har ena squashsorten fått en tråkig färg på bladen, men det verkar inte påverka växtkraften nämnvärt. Denna halvvissna färg gäller även pumporna, men de blommar fint de också, så de klarar sig nog.


Även morötterna börjar komma upp och vaxbönorna som ifs visade sig vara lågväxande ser också fina ut. Hemma på terrassen har jag ett antal nya Månadssmultronplantor på gång så smultronlandet kommer snart igen vara återställt.

Kortsiktigt att göra:
Rensa ogräs
Klippa gräset/kirskål med trimmer
Köpa ny jord och återställa smultronlandet

Långsiktigt att göra:
Gräva bort rabarberna som står på giftig jord, ersätta med till exempel en pion.
Ordna någon form av gångar, för att minska intrycket av vildtomt och misskötsel.

Endast på idestadiet:
Ordna lådodling, dvs i någon form av kragar.
Plantera fina hallon.
Göra något åt gamla rabatten som nu är täckt med presenning för att eventuellt kväva rosvildskotten.
Ordna en båge vid ingången och kanske flytta några humleplantor som kan slingra fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar